Un caz aparte
Potrivit proiectului de lege a educaţiei, de la anul, elevii cu CES nu vor mai putea
accede într-o formă de învăţământ liceală de masă.
“Dacă, timp de opt ani, copilul a fost învăţat cu o programă specială, este imposibil să facă faţă învăţământului liceal de masă.
Totuşi, copiii cu deficienţe medii şi uşoare pot urma clasa a IX-a în şcoala specială”, ne-a mai spus directorul CJRAE Vaslui.
Există însă un caz aparte în şcolile noastre, cunoscut până peste graniţele judeţului. Este vorba despre un elev al Grupului Şcolar Industrial “Ion Mincu” Vaslui, care suferă de sindromul Aspenger, dar care a reuşit să ocupe un loc la liceu după ce a susţinut testarea naţională prin dictare. Deşi copilul nu are simţul orientării şi are doar memorie de scurtă durată, se descurcă.
“Acest copil a reuşit să ne impresioneze pe toţi şi să ne facă să credem că există posibilitatea integrării unui număr mai mare de copii din judeţ în învăţământul de masă. Am făcut tot posibilul ca acest copil să rămână la liceu şi, după ce am purtat discuţii lungi cu personalul didactic de la liceu, toţi s-au convins că elevul poate face faţă învăţământului de masă. Este un caz unicat în judeţul nostru, pe care chiar l-am prezentat la Iaşi, într-o conferinţă. Uneori, mai trece pe la noi să ne spună ce face la şcoală, iar ultima oară a spus că a luat un zece la engleză. Suntem foarte bucuroşi că astfel de elevi fac reale progrese”, s-a arătat mulţumită Daniela Laic.
În judeţ, cei mai mulţi elevi cu CES sunt la SAM Băceşti (102), Şcoala nr. 11 Bârlad (36), SAM Deleşti (27), Şcoala nr. 2 Vaslui
(22) şi Grupul Şcolar Zorleni (22).
http://www.obiectivdevaslui.ro/articles ... es_id=6050