In perioada 15-16 decembrie, va debuta la Calarasi in cadrul Scolii Nr.5, un curs romano-olandez unic la nivelul tarii prin tematica abordata: "Autismul - tehnici moderne de interventie". Cursul postuniversitar este realizat de Centrul Roman de Interventie Sociala si Psihoterapeutica, institutie de anvergura nationala, specializata in formarea si supervizarea in acest domeniu. In momentul de fata statisticile la nivel mondial ne arata ca exista o persoana din spectrul autist la 165 de locuitori, ceea ce reprezinta un procentaj dramatic. In Romania exista o miscare puternica in privinta apararii drepturilor acestor persoane.
"Legea autismului" supusa acum aprobarii in Parlament este o consecinta fireasca a cresterii alarmante a numarului persoanelor afectate de acest sindrom. "Legea autismului" a fost initiata, pe fondul disperarii si indiferentei statului fata de aceasta problema, de catre asociatiile de parinti ale copiilor cu autism care au facut lobby in aceasta privinta. In momentul de fata copii cu autism nu sunt integrati in multe scoli de masa din Romania deoarece cadrele didactice nu stiu cum sa abordeze un astfel de copil.
"Cursul nostru, in urma caruia participantii vor primi diplome eliberate de Ministerul Educatiei, vine sa umple un gol pedagogic existent in invatamantul romanesc: lipsa instrumentelor pedagogice in abordarea copiilor din spectrul autist. In fiecare zi de curs se vor invata elemente practice noi. Invatatorii, psihologii, parintii nu stiu cum sa abordeze copilul cu autism. Mereu am zis parintilor, utilizand o parafrazare, ganditi-va ce puteti face voi pentru colilul vostru, nu ce poate face tara pentru el." - ne-a declarat psihoterapeutul Mitasov Tudor, lectorul acestui curs.
http://www.e-calarasi.eu/presa_calarasi/?p=1585