Începând cu data de 7 februarie, părinţii ai căror copii suferă de autism pot să apeleze la servicii specializate la Asociaţia Autism Transilvania, filiala Mureş.
Adresa asociaţiei este str. Grigore Ploieşteanu nr. 18 A din cartierul Unirii, unde, deocamdată pot fi înscrişi doar cinci copii, ulterior urmând ca numărul lor să crească. De recuperarea micuţilor se ocupă doi psihologi acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România, oferind terapii individualizate cognitiv comportamentale, urmând ca pe viitor să se dezvolte şi servicii de kinetoterapie şi logopedie.
Spaţiul a fost pus la dispoziţie de mama unui copil cu autism, Cristina Ştefan, din Târgu Mureş, care de ani de zile se luptă cu boala fiului său, Marco. Băiatul a fost diagnosticat tardiv cu tulburări din spectrul autist, la vârsta de patru ani, deşi mama sa şi-a dat seama încă de la vârsta de doi ani că ceva nu este în regulă cu copilul ei. „Este foarte important să se depisteze cât mai precoce şi cât mai devreme, pentru că intervenţia timpurie contează. Eu ştiu prin ce am trecut, cât de greu mi-a fost. Am şi primit destul de târziu diagnosticul şi a fost foarte greu să găsesc pe cineva care într-adevăr să mă ajute strict pe terapie, pentru că, la noi, din păcate, în Târgu Mureş, există câteva centre, dar se face mult prea puţin. Terapia cu un copil este personalizată, în funcţie de vârstă, şi poate să ajungă şi la opt ore. Băieţelul meu lucrează şapte ore pe zi, dar a evoluat enorm. De la zece cuvinte, acuma are peste 200 şi mergem pe drumul cel bun, deşi este mare. Avea opt ani în momentul în care a început terapia. Aş vrea ca părinţii să înţeleagă cât este de important să înceapă copilul intervenţia cât de repede posibil. Şi să lase orgoliile de o parte şi să se gândească la binele şi la viitorul copilului lor, pentru că este o realitate din păcate, la noi în România, faptul că ascunzi problema pe care o are copilul tău”, a precizat Cristina Ştefan..
http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/ ... utism.html